Европейската прокуратура (EPPO) започна разследване за възможна корупция и злоупотреба със

...
Европейската прокуратура (EPPO) започна разследване за възможна корупция и злоупотреба със
Коментари Харесай

Европрокуратурата обискира адреси по разследване за корупция за ремонта на жълтите павета

Европейската прокуратура (EPPO) започна следствие за допустима корупция и корист със евросредства за ремонта на жълтите павета в София. Това оповестиха публично от ведомството. 
Европейската прокуратура е направила обиски в София. Разследването е с кодово название „ Пътят на жълтите павета “. Според първични данни се ревизира неприятно ръководство на средствата, отпуснати на Столична община за ремонт на остарелия център на града, съфинансиран от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР), както и за допустима корупция с изчислени вреди от най-малко 3 милиона евро.

Европейската прокуратура стартира това следствие „ служебно “ през есента на 2022 година въз основа на известия в медиите. В развой на инспекция от Европейската прокуратура са контракти, подписани сред Столичната община и две търговски сдружения, след извършени публични поръчки.

Според следствието през 2018 година е подписан първи контракт за възобновяване на централната част на София (включително бул. „ Цар Освободител “ и площад „ Народно заседание “). Две години по-късно обаче, през 2020 година, когато към този момент са осъществени редица заплащания, договорът е преустановен по взаимно единодушие. Посочената причина е противоречие сред изискванията на контракта и капиталовия план. Отбелязано е също по този начин, че строителните действия могат евентуално да нанесат вреди на Централния боен клуб в София, издигнат през 1907 година, който има историческа стойност. Въпреки това към 3 млн. евро (6 млн. лева.) са платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие.

След прекратяването на този контракт общината подписа нов контракт с нов реализатор при същите условия. Новият реализатор изиска предплатено заплащане от към 750 000 евро (1,5 милиона лева), с цел да възвърне вековните жълти павета в центъра на града, които са предпазени от Закона за културното завещание. Тази сума към този момент не е изплатена, съгласно проверяващи.

Поисканата от Министерство на регионалното развитие техническа експертиза откри, че паветата са неприятно положени и има напукани павета. Лошото качество на рехабилитацията на емблематичните павета, датиращи от 1908 година, дружно с неналичието на инспекции от страна на градската община, биха могли евентуално да генерират спомагателни разноски, съгласно финансовите документи, предоставени на EPPO.

Според следствието от изпълнителите са показани подправени документи с погрешна информация, удостоверяващи, че работите са осъществени в сходство със спецификациите, което е довело до непозволени заплащания.

Днешните претърсвания и издирвателни дейности се правят от ГДБОП на пет места. За задачите на следствието полицията изземва документи и електронни доказателства, свързани с осъществяването на плана.Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР